LAKE ANGELUS RESIDENCE

HOUSE RENOVATION & ADDITION

The Lake Angelus Vacation House was conceived and built as a weekend retreat for a Royal Oak family. The project includes a complete transformation of an existing mid-century ranch into a multi-generational family getaway, the design and construction of a new barn/garage, and the redesign of the property’s landscape. The design for the house on Lake Angelus combines the formal language of traditional seaside architecture with a contemporary and loft-like aesthetic. A new roofline with a steep ridge and broad, low-slope eaves gives the house a recognizable and relaxed, formal identity on the exterior, while providing vaulted ceilings inside.

Large windows, a new front porch, side-entry porch, lakeside deck and screened-in rear porch contribute to a seamless indoor-outdoor connectivity appropriate to a contemporary lakeside home. Inside, the formality of the old room-based plan gives way to a series of large overlapping living spaces. The former attached garage is now a loft-like family room; and kitchen, dining room, and living room merge into a single, family-orientated space. The oblique angles at which elements and spaces collide render the traditional forms with an unexpected contemporary feel.

PROJECT INFO:

Client/Owner: Private 
Project Size: 4,750 Square Feet
Location: Lake Angelus, Michigan
Building Type: Residential
Completed: 2011-2012
Photography: David Lewinski
Services: Architecture, Interior Design